Unga är lata och saknar disciplin och har orealistiska förväntningar…

…är underrubriken i Aftonbladets granskning Jakten på arbetskraft. Min fråga blir, har det inte alltid varit så? Jag är inte ung men heller inte gammal. Jag är vad man brukar medelålders. Jag är dock tillräckligt gammal för att ha ringt Försäkringskassan tidiga morgnar, då jag inte hade lust att gå upp till mitt jobb. Då, i början av 1990-talet fanns varken karensdag eller löneavdrag. Jag fick lika mycket i plånboken när jag låg hemma i sängen som när jag stod och skruvade TV-apparater på Luxor i Motala. Jag var med andra ord en av alla lata unga som saknade disciplin. Men vet ni vad? Det blev folk av mig också! Om det sen beror på att det numera är både karensdag och löneavdrag vid sjukdom, låter jag vara osagt.

Redan de gamla grekerna förfasade sig över ungdomens förfall. Så har det alltid varit och det kommer nog alltid vara så. En sak som emellertid förändras ständigt är tillgången på arbetskraft. I dag är det svårt att hitta duktiga medarbetare, både för enklare och mer avancerade jobb. Istället för att beklaga sig för att ungdomarna inte vill ha de jobb som erbjuds bör arbetsgivarna fundera över, vad gör jag för att ungdomar och andra ska vilja jobba hos mig? Det kan tyckas enkelt, men min erfarenhet är att alldeles för få arbetsgivare tittar på sig själv när man saknar arbetskraft. Det är så mycket enklare att säga att andra ska förändras än att ändra sig själv. Men det finns hopp även för dagens ungdom. I morse ringde jag en av mina medarbetare och väckte henne kl 6:15. Igen. Ännu en gång sätter hon sig i bilen och är framme hos vår kund kl 7:45. En nätt liten bilresa på 10 mil tur och retur. Min medarbetare? Hon är 19 år och vill inget hellre än att jobba. Imorgon? Då ringer jag henne. Igen!

TopWork Växjö

Kungsgatan 19 D
352 31 Växjö
vaxjo@topwork.se
0470 - 34 85 00

TopWork Jönköping

Östra Storgatan 9
553 21 Jönköping
jonkoping@topwork.se
0480 - 43 02 00

TopWork Stockholm

Kistagången 16
164 40 Kista
stockholm@topwork.se
08 - 410 61 699

TopWork Malmö

Hyllie Allé 26 A
215 35 Malmö
malmo@topwork.se
040-46 87 00

TopWork Värnamo

c/o Eriwood Petersson AB
Växjövägen 26
331 42 Värnamo
vaxjo@topwork.se
0470 - 34 85 00

© 2020 TopWork Sweden AB

© 2020 TopWork Sweden AB